Logo
Familia Verona
Honor ante Gloriam

 O  SCURTA  ISTORIE A  FAMILIEI VERONA

        Rezonanta numelui Verona in lumea artei romanesti este complexa, acesta sugereaza atat vocatia pentru pictura a celor trei membrii de seamă ai acestei familii: Nicolae Henri Verona, Artur Verona si Paul Verona, cat si iubirea pentru istoria si frumusetile pamantului romanesc. Familia Verona a fost innobilata in anul 1478, vechimea remarcabila era semnalata inca din anul 1474 in orasul Scutari din Albania stspanita de venetieni.

       Fratii Nicolae Henri si Artur Verona erau fiii lui Francesco Spiridon Verona  si ai contesei Amalia de Lukovici  de origine romano-catolică si cetatenie austriaca,originari din  Cattaro, Dalmatia. Numele Garguromin pe care Artur Verona si-l adăugase la inceputul carerei artistice apartinuse familiei tatalui sau,Gargurevici sau Gargurovici, familie ce si-a castigat titlul de noblete cu sabia in secolul al XV-lea datorita  vitejiei prin care s-au distins cativa dintre membrii acesteia in cadrul armatei venetiene din Verona.

       Desi familia isi avea originile pe coasta Dalmata, Nicolae Henri si Artur Verona s-au nascut la Braila,loc unde  se stabilise tatal lor Francesco Spiridon Verona,capitan de marina civila si armator de corabii .Dupa numeroase calatorii care l-au adus de la porturile Adriaticii pana in Australia, acesta a venit spre Marea Neagra si Dunare unde s-a oprit in 1850 la cererea lui Voda Bibescu pentru a coordona transportul pe apa si comertul cu grau al Tarii Romanesti. 

       Artur Garguromin Verona s-a nascut la 24 august 1867 conform actului de botez si nu la 25 august 1868.Viitorul pictor si-a petrecut copilaria printre valoroase lucrari de arta care apartineau familei, iar dupa ce a terminat Liceul real din Cernauti in 1888 a fost inscris la Academia Militara din Viena sub implacabila indrumare a tatalui sau.Studiaza si lucreaza la München sub indrumarea profesorilor Fritz von Uhde si Simon Hollòsy iar in 1899 pleaca la Paris unde studiaza la Academia Julian.
         Odata cu intrarea Romaniei in primul razboi mondial intre anii 1916-1918, Artur Verona face parte din divizia de la Cerna sub comanda generalului Dragalina si se distinge prin acte de bravura pentru care a fost decorat cu ,,Steaua Romaniei’’ ,cu Spade si gradul de Cavaler cu panglica, ,,Virtutea militara’’.In timpul marelui razboi numeroasa familie s-a refugiat in Moldova, la Herta.
         Propietatea din zona Hertei ,, un adevarat rai ’’ si ,, singurul loc unde puteam sa lucrez’’ dupa cum afirma Artur Verona,a constituit leaganul creatiei pictorilor din familia Verona.     
          In anul 1926 regina Maria ii ofera comanda picturii capelei Castelului de la Bran pe care o executa, fiind totodată numit si în juriul Salonului Oficial si în Comisia monumentelor istorice.
          La 8 aprilie  1941 generalul Ion Antonescu ii acorda printr-un decret-lege  naturalizarea adresata ,, domnului Artur Garguromin Verona-unul din artistii cei mai cu vaza din România,recunoscut si în strainatate’’.
         Cinci ani mai tarziu la 29 martie 1946 in Jurnalul de dimineată se mentiona:,,S-a stins din viață discret,asa cum a trait,in ciuda valoroaselor sale opere artistice nu numai in tara ci si dincolo de hotare’’.
 
 
            Nicolae Henri Verona s-a nascut la Braila pentru ca  apoi sa se stabileasca la Herta si sa se casatoreasca cu Ecaterina Kazimir,fiica lui Panait Kazimir, boier originar din aceasta zona.
            Talentat autor de miniaturi, a absolvit o scoala de arte plastice la Paris, insa  s-a dedicat activitatii politice,fiind pe rand deputat,senator si prefect de Dorohoi din partea Partidului Conservator in perioada 1904-1918. 

                                   

            Paul Verona a fost educat in ambianta plina de rafinament a conacului de la Herta, iar copilaria i-a fost inspirata atat de lucrarile de arta ale tatalui sau Nicolae Henri Verona cat si de cele ale lui Artur Verona.
            Dupa absolvirea liceului internat din Iasi in 1914 ,Paul Verona s-a inscris la Facultatea de Drept si Istorie din Iasi in acelasi timp urmand cursurile Scolii de Belle Arte.Dupa un an renunta la drept si se dedica in exclusivitate picturii, in 1921 intorcandu-se in tara ca absolvent a doua inalte scoli de arta: Academiilor Julian si La Grande Chaumière.
            In 1938 se casatorsște cu Carmen Sauciuc-Saveanu,fiica lui Teofil Sauciuc-Saveanu,profesor universitar de istorie veche,membru marcant al Partidului National-Taranesc,ministru al Bucovinei,membru corespondent al Academiei Romane.
            In 1939 se naste Tudor Nicolai Verona,fiul pictorului iar 3 ani mai tarziu se naste si fiica pictorului , Irinel Verona.
            La 15 ianuarie 1966 moare la Bucuresti.Lucrarile sale au fost achiztionate de Minsterul Artelor si Cultelor,Muzeul Toma Stelian si de Pinacoteca Municipiului Bucuresti si au figurat la expozitii de arta romaneasca deschise si în strainatate. 

           

               Detalii despre  operele  celor trei mari pictori Nicolae Henri Verona, Artur Verona si Paul Verona se gasesc in Pictorii familiei Verona/Mariana Preutu,Brandusa Raileanu.-Bucuresti:Humanitas,2002 De asemenea detalii despre intraga viata si istorie a familiei Verona se gasesc in Monografia familiilor Verona si Kazimir.

  ,, Incerc ,in acest moment ,doua sentimente contradictorii,unul de multumire ca am putut reinvia in mintea oamenilor contributia pictorilor Verona la patrimoniul cultural al poporului roman si altul de insatisfactie ca nu pot face mai mult pentru acesti inaintasi ai mei,oameni de o verticalitate morala,curatenie sufleteasca si bunatate care ar trebui sa constituie modele  in acesti ani de zbucium si debusolare.

    Ma voi mandri totdeauna cu stramosii mei si voi cauta sa nu le manjesc mostenirea sau sa le patez memoria.Dupa ce am strans si publicat memoriile si gandurile tataui meu Paul Verona,am constrangerea ca fiecare efort mic sau mare de a face sa nu se uite trecutul ajuta la normalizarea situatiei Romaniei dupa 60 de ani de lipsa de preocupare pentru scara valorilor.’’                    TUDOR VERONA

 

Istoria Familei Verona