Logo
Familia Verona
Honor ante Gloriam
 
Luni,1 iunie 2009
 
Asociatia Civica Raionala "Gheorghe Asachi" - Herta impreuna cu Asociatia Stindard, va invita luni, 1 iunie 2009, ora 11.00, sa luati parte la actiunile festive reunite cu genericul "ARC PESTE TIMP. VALORI PERENE ALE HERTEI IN SPATIUL CULTURAL ROMANESC", prilejuite de celebrarea la Cernauti implinirii a 180 de ani de la aparitia primei publicatii de presa romaneasca, "ALBINA ROMANEASCA", in cadrul Anului Asachi (140 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui  carturar roman).
Actiunile festive se vor derula la sediul Consulatului General al Romaniei la Cernauti (Strada Skilna, nr. 16).
Programul detaliat al actiunilor:
  • Expozitia "Pictorii familiei Verona. Pictori de astazi ai Hertei".
  • Intalnire culturala cu Tudor Verona, fiul pictorului Paul Verona si cu urmasii familiei Holban;
  • Masa rotunda cu tema "180 de ani de presa romaneasca" - celebrarea implinirii a 180 de ani de la aparitia publicatiei "Albina romaneasca" (prima gazeta romaneasca politica si literara din Moldova), sub ingrijirea lui Gheorghe Asachi.
  • Moment artistic.

Director proiect: Teodoreanu Alexandru

Herta in picturile clanului Verona
Marti,13 Ianuarie 2009
 
"Tinutul Herta in operele picturilor Verona"
         
          Asociatia STINDARD din Romania impreuna cu Fundatia Civica Raionala "Gheorghe Asachi" din Ucraina ne-au informat asupra organizarii unui sir de manifestari cultural-artistice in memoria pictorilor familiei Verona (Artur, Paul si Nicolae) in comuna Tarnauca, orasul Herta din Ucraina.
          Artistii romani au devenit celebri datorita operelor create in tinutul Herta, loc de care au fost stransi legati. Manifestarile cultural-artistice mai sus-amintite s-au desfasurat in cadrul program intitulat: "Tinutul Herta in operele picturilor Verona". In cadrul manifestarilor, au fost organizate concursuri de pictura si spectacolul "Armonia artelor" pe versurile si muzica poetei si compozitoarei romane Eugenia Cimborovici-Teodoreanu, prezentat de elevi si profesori ai Scolii Medii, cu predare in limba romana, din Tarnauca.
           Cei mai buni pictori, selectionati de un juriu stabilit de organiza­tori, au fost recompensati de STINDARD (reprezentata de Alexan­dru Teodoreanu - coordonator proiecte culturale pentru romanii din Ucraina si R. Moldova si de Viorel Tudor - profesor de istorie la Liceul "Petru Maior" Bucuresti - secretar general) si de Fundatia "Gheorghe Asachi" prin presedintele aceste­ia prof. Cimborovici-Teodoreanu, cu premii si diplome.
           In cea de a doua zi, a fost oficiata la Catedrala si Biserica Domneasca din Herta (pictata de Artur Verona acum 100 de ani - n.red.) o slujba de pomenire a celor trei pictori din familia Verona. Intregul eveniment a beneficiat de sprijinul Muzeului National de Arta al Romaniei. (M.N.)
 
 
 
 
  sursa:
Istoria Familei Verona